Themaportal: NPO Journalistiek

Op de online portal NPO Journalistiek biedt de publieke omroep dagelijks zo actueel en volledig mogelijk de journalistieke onderwerpen van de verschillende radio en tv-programma’s aan.  Geïnteresseerden gaan online niet naar al die afzonderlijke programmasites maar mogelijk wel naar NPO Journalistiek waar de reportages gebundeld zijn. Op deze manier kunnen kleinere titels ook meeliften op grotere titels.

Van oktober 2014 t/m december 2015 was ik senior online redacteur bij deze interessante portal. Ik selecteerde dagelijks de content voor de Home, deed eindredactie en ontwikkelde het format verder door. Helaas besloot de NPO om politieke redenen eind 2015 alle themaportals op te heffen.

 

Uitgangspunt

De kracht van NPO Journalistiek ligt in het aanbieden van diverse actuele journalistieke programma’s van verschillende omroepen in thematische dossiers. De dossiers en de homepage van de portal worden dagelijks ge-update, items worden samengevoegd en deels voorzien van achtergrondinformatie.

Archiveren en longtail

De actuele items komen in een dossier met oude items waardoor ook de oude radio- en tv-afleveringen weer opnieuw worden bekeken. Dit is goed zichtbaar bijvoorbeeld in dossier Armoede.  Een recente reportage over de misstanden van de sociale dienst van het tv-programma Monitor zorgt er voor dat ook Mama zijn wij arm van Zembla weer veelvuldig aangeklikt wordt.

NPO Journalistiek kan zowel de actualiteit alsook de longtail bedienen. Om dit extra te stimuleren worden achtergrondartikelen geschreven waar verwezen wordt naar de verschillende items in een dossier.