+Eddie ontsluit het archief van Brandpunt met kunstmatige intelligentie

  • Archief ontsluiten met algoritmes

    +Eddie ontsluit het archief van Brandpunt met kunstmatige intelligentie

+Eddie, onze robotredacteur ontsluit met machine-learning, artificiele intelligentie en slimme algoritmes het archief van Brandpunt rond het thema armoede.

Brandpunt is bijna zestig jaar op televisie geweest en heeft een enorme hoeveelheid reportages. Deze reportages wil +Eddie ontsluiten voor een jongere generatie. Onze slimme robotredacteur kan alle audio doorzoeken,  leest alle typografie in bewegend beeld, en probeert ook te begrijpen hoe armoede er uitziet. Als +Eddie uitgemergelde kinderen ziet in Amsterdam-Zuid dan weet zij dat het om anorexia gaat en niet om armoede. Met deze machine-learning skills doorzoekt onze journalistieke robotredacteur 442 uitzendingen tussen 1985 t/m 1995. Als +Eddie op trefwoord zoekt vindt ze slechts 14 reportages die over armoede gaan, maar zoekt zij met haar slimme algoritmes dan vindt zij 57 uitzendingen. Hoe zinvol is deze ontsluiting?

Misschien ziet +Eddie wel te veel armoede 🙂
+Eddie denkt bijvorbeeld dat een uitzending over baarmoederkanker over armoede gaat. Dat bij een reportage over schijnhuwelijken een man in gebrekkig Nederlands  zegt…el ‘k armoede waarbij hij bedoelt ‘elkaar ontmoeten’. Daarbij weet +Eddie niet dat geestelijke armoede bij de jeugd in Rusland iets anders is dan materiële armoede. Ook het herkennen van armoede in beeld gaat nog niet vlekkeloos. Zo vindt +Eddie de verslaggever van Brandpunt armoediger dan een zwervertje op de vuilnisbelt.

Geen armoede in Nederland?
Opzienbarend is ook dat het trefwoord armoede nauwelijks wordt gebruikt voor problemen in Nederland. In de jaren ‘90 gaat het vooral over zwerfbejaarden in Mexico, arme boeren in Kazachstan en zigeuners in Roemenië.  Het gaat zelden over achterstandswijken, daklozen, junks of zwerfjongeren in Nederland. Deze reportages worden wel gemaakt maar gekoppeld aan andere trefwoorden: criminaliteit, verslaafden, daklozen, verpaupering. Eén van de uitzonderingen is een reportage over een Non die hulp verleent aan bewoners in de Utrechtse volksbuurt Zuilen.

Marc Rutten
We zijn ook nieuwsgierig of +Eddie iets van Mark Rutte tegenkomt in deze tijd. Het schetste onze verbazing dat we maar liefst 14 repo’s terugkrijgen in de resultaten.  Helaas was het niet onze premier maar de cameraman van Brandpunt die ook Mark Rutte heet.  Mark Rutte zelf is onvindbaar, want… Marc Rutten. Jawel, de jonge onbekende Mark Rutte staat met een verkeerde spelling in het archief.

Jonge Mark Rutte

De jonge Mark Rutte in het archief beter bekend als Marc Rutten 😉

Verborgen pareltjes in het archief
Maar +Eddie heeft ook mooie pareltjes ontdekt die anders verborgen zouden zijn gebleven. Bijvoorbeeld het trieste lot van 20.000 Vietnamese kinderen met een Amerikaanse vader. Door de Vietnamese familie verstoten, zwerven deze kinderen in armoede op straat.(1987)  Of een ghetto met 6.000 junks in Zurich(1994). Midden in het keurige Zwitserland.

Het speech-to-text algoritme herkent boven het woord zwerfkinderen in de audio en Computer vision herkent het abstracte concept armoede in beeld

Het speech-to-text algoritme herkent het woord zwerfkinderen in de audio. Computer vision herkent het abstracte concept armoede in beeld.

De selectie van +Eddie is wekelijks te zien:

Iedere donderdag vanaf 18.00 op YouTube (t/m 17 september 2020)
Iedere zaterdag vanaf 10.00 op Facebook (t/m 7 oktober 2020)

Deze productie komt tot stand in samenwerking met Beeld & Geluid, Limecraft, Mobius en NPO Innovatie