The End of Cyber Utopia

(FOTO’S) Evgeny Morozov: The End of Cyber Utopia is een installatie waarin bezoekers omringd worden door elf schermen waarop fragmenten te zien zijn uit reportages van het VPRO-programma Tegenlicht. Morozov reageert op  uitspraken van o.a. economen, filosofen en kunstenaars over economische crisis, revolutie en internet. Doordat Morozov op iedereen reageert en het altijd beter lijkt te weten, zonder een zweem van twijfel, wordt hij op een gegeven moment wel een pedante betweter, maar dat is waarschijnlijk ook een consequentie van de gekozen vorm.

Het programma duurt een uur en de bezoekers zitten op de grond tussen de schermen. Soms is het beeld heel overweldigend,  als er auto’s voorbij razen, of wolkenkrabbers in de nevelen gehuld zijn en vooral als op alle schermen een lift omhoog schiet, dat geeft heel even de illusie, alsof je zelf in de lift zit. Verder veroorzaken de schermen vooral nekkramp, houten kont en hebben ze inhoudelijk nauwelijks toegevoegde waarde.