‘Hij is dan wel zwart als roet, hij meent het toch goed’

(BLOG) Tijdens een intocht van Sinterklaas dragen een aantal Antilliaanse theatermakers een T-shirt met de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’. Deze ‘extreme daad van burgerlijke ongehoorzaamheid’ in de nabijheid van honderden onschuldige kindertjes, wordt bestraft met een horde agenten, die bovenop het theatervolk duikt. Volgens eigen zeggen worden de heren door de politie geschopt, gestompt en met pepperspray in het gezicht gespoten. En, zoals het in deze sociale mediatijd gebruikelijk is, staat het bewijsmateriaal meteen op Youtube, Twitter en Facebook.

Vrijheid van meningsuiting

Iedereen is verontwaardigd tot en met de  regering in Curaçao die het optreden van de politie racistisch en vernederend vindt. Theatermaker Gregory Shapiro van Boom Theater merkt cynisch op: Dear Dutch cops, Thank you for rounding up all the T-shirts saying ‘Zwarte Piet is Racist.’ Otherwise people might have noticed.‘ Tv-presentator Arie Boomsma vraagt zich op Twitter af, waarom we toch zo bang zijn voor tegengeluiden, en vindt het maar een ‘nare video’.

Ook de reacties op verschillende fora zijn fel: ‘Dat is dus ‘vrijheid van meningsuiting’ anno 2011. Wanneer je rustig tussen de meute staat met een tekst op je  T-shirt komt de politie je wel even een lesje leren.‘ Volgens sommigen is er sprake van racisme.’Tja, vrijheid van meningsuiting geldt blijkbaar alleen voor blanke Nederlanders!‘ Anderen wijzen op de verrechtsing van de samenleving. ‘Zo langzamerhand glijden we stilletjes af naar een politiestaat.’

Verzieken van kinderfeest

Ook de tegengeluiden zijn niet van de lucht: ‘Vrije meningsuiting? m’n reet! Dit was gewoon op een kinderfeest de boel frustreren. Racisme? laat me niet lachen, Hulde aan de politie.’ In verschillende reacties wordt gewezen op de burgerlijke ongehoorzaamheid. ‘Ze hadden geen toestemming, ze zijn verzocht om weg te gaan, werkte de arrestatie tegen. Dit heeft geen moer met racisme te maken, maar alleen met ordehandhaving.‘ Andere reaguurders zien een teloorgang van Nederlandse tradities. ‘Ronduit schofterig om via het verzieken van een kinderfeest, je mening te laten horen.Snoeihard aanpakken dat soort lieden.We hebben al zo weinig tradities, dus knok voor het behoud van dit mooie kinderfeest!’

Te veel geweld

Laten we vooropstellen dat deze demonstranten helemaal geen mooi kinderfeest aan het verpesten zijn. Er zijn maar vier actievoerders. Het zijn geen bewapende terroristen: het zijn slechts mensen met een T-shirtje aan. De meeste kleine kinderen kunnen niet eens lezen en hebben  bovendien wel iets beters te doen: ze zijn  gefocust op Sinterklaas en de grote zak met pepernoten. Dat de politie zo overreageert en de actievoerders hardhandig afvoert is redelijk absurd. Het zou kunnen dat racisme een rol speelt: de politie heeft per slot van rekening meer te maken met criminele Antilliaanse loverboys, dan met creatieve Antilliaanse theatermakers.

Massa met kinderen

Maar er is nog iets aan de hand, want de actievoerders bevinden zich tussen een grote hoeveelheid mensen. Zoals we uit het recente verleden weten is  één gek genoeg om paniek te zaaien. De ramp zou niet te overzien zijn, met zoveel kinderen. Als het mis gaat is deze massa onbeheersbaar.  Wanneer je de boosaardige reacties op het internet leest, is het eigenlijk een wonder dat er geen lynchpartij heeft plaatsgevonden.’Brave burgervaders’  die dit Antilliaanse varkentje wel eens zullen wassen. Oom agent moet maar inschatten, of de theatermakers geen groot theater gaan opvoeren, of die brave burgervaders zich koest houden, en ondertussen de verantwoordelijkheid dragen voor al dat kleine grut wat zich daar verlekkerd op de pepernoten stort. Ik kan me ook voorstellen dat de agenten korte metten maakten, geen enkel risico wilden lopen en daarbij uit de bocht zijn gevlogen. Oftewel, dat het met racisme niet zoveel van doen had.

Een gezonde dialoog

De actievoerder waren op radio 1 en vertelden dat ze  een gezonde dialoog willen en geen geweld. Zij zijn van mening dat, met het Sinterklaasfeest, het kolonialisme en bloedvergieten wordt gebagatelliseerd. De demonstranten zijn al geruime tijd bezig met actievoeren en doen dat ook op verschillende locaties. De intocht van sinterklaas was volgens hun een perfecte plek voor een open dialoog.  Naar mijn bescheiden opvatting zijn er in Nederland wel grotere problemen dan het Sinterklaasfeest, zeker als het over racisme gaat, maar goed iedereen zijn eigen hete hangijzers. Zwarte pieten zijn natuurlijk wel de knechtjes van de grote witte Sinterklaas: ‘Hij is dan wel zwart als roet, hij meent het toch goed.’ Sinterklaas is trouwens eeuwenlang een feest geweest zonder zwarte pieten, dus die jolige zwartgeverfde kereltjes zijn geen onvervreemdbaar onderdeel van de traditie.

Het is de actievoerders alvast gelukt om een dialoog op gang te krijgen, en nu maar hopen dat’ ie ook op een gezonde manier gevoerd wordt.