De Moslima Make-Over van Hana Tajima (23)

(BLOG) Ik zit me al een tijdje af te vragen waarom jonge vrouwen in het Westen een hoofddoekje, boerka of zelfs een niqaab willen dragen. Op mij, onafhankelijke atheïstische vrouw, komt een hoofddoekje onderdrukkend en vrouwonvriendelijk over. De meiden krijgen bovendien te weinig zonlicht, vitaminegebrek en versnelde botontkalking. Het is veel moeilijker om een baan te vinden en oogt het heel erg truttig. Kortom, alleen maar nadelen, dacht ik.

Dat dacht ik, ja, maar na enige research blijken dat hele oubollige gedachten te zijn. Veel jonge Westerse vrouwen voelen zich helemaal niet onderdrukt met een hoofddoekje. Integendeel, ze willen zichzelf bedekken en worden door niemand verplicht. De meiden kiezen bewust voor deze traditionele kledingstukken en zijn trots op hun keuze.  Ze onderscheiden zich en vormen een subcultuur waar een deel van de andere jongeren weer met afgunst tegenop kijkt.

Shaniqua – Look at dat burka bitch thinkin she is all dat.
Shaquisha – Gurrrl, I knew her when she was just Lakeisha Washington. (Urban Dictionary)

Deze grieten vinden de huidige mode vaak te bloot en te seksistisch. Wat overigens niet wil zeggen dat ze niet modebewust zijn. Met zwierige hoofddoeken, hoog gesloten kolletjes, lange versleten spijkerbroeken en maxi-jurken zien ze er heel modern en stylish uit. De meiden zijn traditioneel maar niet ouderwets. Ze maken gebruik van internet, wisselen tips uit via YouTube filmpjes: hoe je verschillende soorten hoofddoeken en niqaabs kunt maken.  Sommige tutorialfilmpjes bereiken meer dan 200.000 bezoekers.

Een goed voorbeeld van de moderne moslima is  de Britse Hana Tajima (23). Ze heeft een Japanse vader en een Engelse moeder en is 5 jaar geleden islamitisch geworden. Hana heeft een hip mode weblog en twittert filmpjes naar haar achterban.For my twitter people x . Ze is modeontwerpster en haalt haar inspiraties van grote namen, zoals Valentino, maar haar modellen hebben een hoofddoekje en zijn volledig bedekt.

Hana heeft op haar blog de Moslima Make-Over en de Hijaab sketches. Ze kleedt de halfnaakte modellen van andere ontwerpers verder aan. Blote benen worden bedekt. Bekende Hollywoodsterren krijgen een hoofddoekje. Het klinkt allemaal ubercorrect, maar toch is het fris, modern en heel erg aanstekelijk. Die aanstekelijkheid blijkt uit verschillende blogs waar andere meisjes posten. Door de ontwerpen van Hana zijn deze Westerse meiden hyaabs (lange hoofddoeken red.) gaan dragen.

Niet alle jongeren zijn trouwens even handig met de hoofddoekjes. Een meisje op Maroc.nl vertelt dat ze wondjes aan haar oren heeft. “Als ik thuis kom en mijn hoofddoek afdoe dan is de pijn nog veel erger en slapen is ook pijnlijk. Echt verschrikkelijk.” In het forum blijken veel meisjes last te hebben van ontstekingen aan de oorschelp omdat ze de hoofddoekjes veel te strak vastbinden, maar toch willen ze ten koste van alles het hoofddoekje blijven dragen. Veel meiden vinden een hoofddoek gewoon mooi en wie mooi wil zijn moet pijn lijden.

Worden deze meisjes nou onderdrukt? Ik weet het niet, volgens mij valt het reuze mee. De hoofddoekjes zijn in ieder geval niet truttig. Het is een inspiratiebron voor een oneindige modieuze variatie aan kleuren, vormen en stijlen. Hyaabs kunnen ontzettend stylish zijn. Daar kan de modewereld zijn voordeel mee doen. Giorgio Armani lijkt de tijdsgeest feilloos aan te voelen met zijn zomercollectie voor 2011.

Schermafbeelding 2014-10-22 om 14.47.25