Martin Paap ‘Kom op dan kankerjong’ krabbelt terug

(BLOG) ‘Kom op dan kankerjong, vuile vieze kankerlijer’ is de heftige uitspraak van Martin Paap, die online enorm populair geworden is. Waarschijnlijk de eerste echte Nederlandse viral. Het fragment komt uit een video die we  in 2007 voor het Algemeen Dagbad gemaakt hebben. Het is  meer dan een miljoen keer bekeken en heeft zich razendsnel als een olievlek over het internet verspreid. De uitspraak wordt gesampled en vervormd. De samples zijn vaak hilarisch, humoristisch en vooral onuitroeibaar.

MARTIN PAAP

Een aantal jaren geleden filmden we in het Oude Noorden, een afbraakbuurt in Rotterdam. Wij vroegen willekeurige voorbijgangers hoe het is om in een probleembuurt te wonen. Een magere, ex-junk  met een kort broekje aan, dunne piekharen genaamd Martin Paap ging als een razende tekeer over zes Marokkaanse jongens. “Maakt me geen fuck uit ook al zijn ze paars,”schreeuwde hij. “ Ik tik er eentje tegen zijn jassie aan en die gozer zegt: ‘He swa, wat ga jij me jas…dit, dat, zus, zo.’ En ik zeg tegen die gozer: ‘Joh sorrie als dat jassie van je beschadigd is en je wil er iets aan doen’…” Paap sprong op, klapte woest in zijn handen en brulde: “ Kom op dan kankerjong, vuile vieze kankerlijer.”

Het volledige nieuwsitem AD Prachtwijken: Het Oude Noorden

Het Algemeen Dagblad publiceerde het video-item op de website onder de noemer ‘Prachtwijken’. Het fragment van Paap werd na publicatie meteen opgepikt door Dumpert: de videosite van Geenstijl en het fragment werd op televisie getoond in DWDD. Martin Paap was een begrip. Voor de reaguurders van Geenstijl was hij een held. Het leven van Paap stond helemaal op zijn kop en de  held van Rotterdam had al snel spijt van zijn toch wel pittige uitspraken en wilde liefst emigreren.

Op YouTube ontstond een enorme hype. Fans sampelden  en remixten de uitspraken van de flapuit.”Kom op dan kankerjong, vuile vieze kankerlijer.” Zo’n remix-filmpje werd ook weer bijna 200.000 keer bekeken. Paap trok het niet meer. Hij ontvluchtte Rotterdam en dook onder in het hoge Noorden.”

Het populaire fragment met Martin Paap

Martin Paap in DWDD

Een populaire remix van de uitspraken van Paap

De extreme populariteit van het fragment bracht Paap wellicht in gevaar, of stigmatiseerde hem in ieder geval tot racist. Een paar jaar later reageerde Martin Paap dan ook op de hele situatie met een eigen videootje. In het filmpje zien we dat hij op het treinstation aangeklampt wordt door Marokkanen, die verhaal komen halen.

Martin legt aan de jongens uit dat hij destijds ‘respectloos reageerde op een respectloze behandeling’. “En ja, Jezus, het zijn niet Marokkanen, Surinamers, Turken of wat dan ook. We zijn allemaal wereldburgers. Laten we de handen in elkaar slaan en misschien dat we deze planeet nog kunnen redden dan.” Is de profetische boodschap van de Rotterdammer.

Paaps eigen filmpje twee jaar later

Paap nuanceert hiermee zijn eerdere uitspraken, maar helaas is dit filmpje slechts 13.000 keer bekeken: het kwaad is al geschied. ‘Kom op dan kankerjong, vuile vieze kankerlijer’ is meer dan een miljoen keer bekeken. Het is niet meer te stoppen en gaat nooit meer van het net af. Het was slechts een momentopname die opeens allesoverheersend is geworden. Iedereen kent je nog slechts van die ene uitspraak.

Momenteel zijn er allerlei discussies gaande o.a. bij kranten wat je wel en niet van internet afhaalt. Daders, ooggetuigen maar vooral ook slachtoffers worden hun hele leven achtervolgd door gebeurtenissen en uitspraken, die door populaire sites online gezet worden. Bij iedere google-search van de eigen naam komt de ellende hoog bovendrijven.  Achteraf willen de betrokkenen vaak dat het van de site afgehaald wordt. Sommige kranten doen het wel andere doen het niet. De historische waarde van online archieven wordt een stuk minder als je met regelmaat artikelen verwijderd, zo wordt geredeneerd.  Overigens weet iedereen dat het eraf halen van het bronmateriaal nog niet betekend dat het verdwenen is. In het geval van Martin Paap is het oorspronkelijke filmpje allang van de AD website af, maar het videootje is zo vaak gekopieerd en gesampled dat het Paap nog lange tijd zal achtervolgen.