(BLOG) Bergbeklimmer, architect, acteur, regisseur, schrijver én vooral bekend filmmaker; dat is de rebel Luis Trenker. Deze doortastende Tiroler heeft in de jaren ’20 de woeste Dolomieten beklommen en in de winter raasde hij op zijn houten ski’s van steile bergwanden. Zelf ga ik in een slakkengang met mijn snowboard van de babyweide, dus ik had meteen een groot respect voor zoveel onbevreesde wilskracht.
Trenker heeft een plank vol boeken geschreven, muziek gemaakt, singles uitgegeven en tv-programma’s gepresenteerd. Daarnaast heeft hij ook nog 41 films geregisseerd, waarin hij zelf de hoofdrol speelde. Hoeveel levens had deze man?
Hij is wereldberoemd, maar ik had nog nooit van hem gehoord.Tijdens een bergwandeling kwam ik bij toeval langs museum Gherdëina in St. Ulrich waar onze volksheld geëerd wordt. Hij is in 1990 op 97 jarige leeftijd overleden.
Trenker acteerde samen met de politiek incorrecte filmgrootheid Leni Riefensthal en maakte speelfilms vooral over de Dolomieten. Alles lekker nationalistisch en regionaal waardoor deze duizendpoot in eerste instantie omarmd werd door Hitler. Maar zoals het een rebel betaamd was Trenker een ongeleid projectiel en viel hij al snel weer in ongenade.
Door de tentoonstelling (zie fotoserie hier onder) was ik nieuwsgierig geworden en heb ik zijn speelfilm Der Verlorene Sohn gekocht. Volgens de juffrouw achter de kassa is dit zijn meesterwerk. In de film uit 1934 zie je een gelukzalige, doorlopend lachende Trenker (Tonio) in de bergen, tot er een dodelijk ongeluk gebeurd en hij besluit naar New York te gaan. Het verhaal is een beetje hak op de tak en de personages blijven allemaal oppervlakkig, maar de beelden zijn fantastisch.
Door beperking van budget filmt Trenker in New York het gewone dagelijkse leven op straat in de jaren ’30 in documentairestijl. Je ziet de hectiek bij het arbeidsbureau en de ellende bij het voedsel uitdelen. Het zijn opnames van wat er werkelijk gebeurd. Deze filmbeelden zouden een grote inspiratiebron zijn voor de Italiaanse Neorealisten, waaronder Roberto Rossellini.
Met zijn speelfilms trok Trenker een groot publiek naar de bioscoop en maakte hij de openluchtbioscoop populair. Vreemd genoeg is er online weinig van hem terug te vinden behalve het merkTrenker dat staat voor hippe designkleding met Tiroler invloeden.