Sieraden maken uit afval (VPRO/NTR)

(VIDEO-ITEM’S gemaakt voor VPRO/NTR, aug. 2012) Het festivalterrein van Lowlands is bezaaid met plastic. In het LLowlab geven ze met behulp van een 3D-printer de plastic bekertjes een tweede leven. Je kan er bijvoorbeeld zelfontworpen sieraden laten printen. Jonas Martens van Better Future Factory maakt voor Wetenschap24 een ring.

Je buikvet laten afbreken door synthetische enzymen, terwijl je mobiel opgeladen wordt met de energie die daarbij vrij komt. Dat is wat de Energy Belt belooft. Een prototype van deze riem was te bewonderen tijdens Lowlands op het LLowlab.

Miljoenen dieren moeten lijden omdat de mens zo graag vlees eet. Zou het niet fantastisch zijn als we vlees konden maken zonder dat daar een dier voor geslacht hoeft te worden? Dat is nu al mogelijk, maar het levert vooralsnog hele kleine, peperdure brokjes vlees op. Hoogleraar fysiologie Mark Post van de Universiteit Maastricht is de slager van de toekomst. Hij is met zijn kweekvleesslagerij te vinden in het LLowlab.

 

Videoitems  gemaakt voor Wetenschap 24, de wetenschapsportal van VPRO/NTR. De filmpjes zijn gemaakt op Lowlands 2012.