De grote rode sneeuwberg: Snaefell in IJsland

(FOTO’S) Kunstcentrum de Appel is verhuisd naar een prachtig oud pand met hoge plafonds aan de Prins Hendrikkade. Bij binnenkomst valt meteen het vele rood op, rode ruimtes, rode kluisjes en een lichtinstallatie met ledlampjes die opvallend vaak┬á rood worden.

Deze indrukwekkende lichtinstallatie genaamd Skies over Snaefell is van de kunstenaar Allard van Hoorn. Het werk is verbonden met internet en vertoont de pixels van random foto’s van de sneeuwberg Snaefell op IJsland. De foto’s zijn gemaakt door anonieme toeristen, liefhebbers en voorbijgangers.

De lichtsculptuur in de Appel is opvallend vaak rood en roze. Eigenlijk zou je verwachten dat de foto’s van een berg met sneeuw overwegend wit en blauw zijn. Maar hoe komt die lichtsculptuur dan zo vaak rood. Op welke random afbeelding is de installatie blijven hangen? Of is hier meer aan de hand? Vond de kunstenaar het grote wit te eentonig?

Deze vraag maakte ons zo nieuwsgierig dat we meteen op internet zijn gaan zoeken naar random afbeeldingen van Snaefell. Wie schetste onze verbazing dat een groot deel van de foto’s helemaal niets met de berg van doen heeft, maar een vreemde symbiose vormt van een knalrode auto met een motorfiets de zogenaamde: Snaefell ontworpen door Francois Knorreck.

Hoe het ook zij, het is en blijft een bijzonder mooie lichtsculptuur.

t/m 24 mrt 2013
de Appel arts centre