Het monster uit de diepe zee waart rond over de Dam

(FOTO’S) Heerlijk, zo zwerf je doelloos door de stad, voordat je het weet sta je midden tussen de oorverdovende trommels, lopen de draken over de Dam en knalt het vuurwerk rond je voeten. Toeristen kijken geschrokken om zich heen. Kinderen lachen, brullen en rennen achter de draak aan. Het blijkt een voorproefje te zijn van het Chinees Nieuwjaar dat maandag 23 januari begint. ‘Het zijn de diepzeemonsters die naar boven komen en ongemerkt de huizen binnensluipen’, aldus Wikipedia over de rituelen tijdens het Chinees Nieuwjaar. ‘Gelukkig kunnen deze mensetende prooidieren niet tegen herrie en zijn ze doodsbang voor de kleur rood’, verklaart de internet-encyclopedie verder. En een herrie is het op de Dam. De trommelaars slaan met verbeten kracht op de drums, de keitjes kleuren dieprood van het vuurwerk en het diepzeemonster verdwijnt kronkelend de Damstraat in.