Slachtoffer van aanranding misbruikt voor leuk liedje

(BLOG) Het samplen van nieuwsitems is razend populair op internet. Zelfs berichten met slachtoffers van aanranding en geweld worden schaamteloos gebruikt om ‘leuke liedjes’ van te maken. Dit jaar haalde zo’n gesampled bericht zelfs de Amerikaanse hitlijst: de YouTube-hit ‘Bed Intruder Song’ van The Gregory Brothers.

In ‘Bed Intruder Song’ wordt een nieuwsbericht gebruikt van een meisje dat aangerand is in haar huis in Huntsville. In een interview voor de lokale nieuwszender waarschuwt Antoine Dodson, de broer van het slachtoffer,  voor de insluiper. Dit fragment is een hit geworden op YouTube.

Obviously, we have a rapist in Lincoln Park. He’s climbing in your windows, he’s snatching your people up, trying to rape them; so y’all need to hide your kids, hide your wife and hide your husband, because they’re raping everybody out here. . . . We’re looking for you. We gonna find you. I’m letting you know that. So you can run and tell that, homeboy!

Eerlijk is eerlijk, het is een grappig fragment, ook al is de aanleiding triest. Dodson met zijn rode bandana, would-be gangsta en ontzettend homo werkt nu eenmaal enorm op de lachspieren. Toen de  Gregory Brothers lucht kregen van dit populaire nieuwsitem hebben ze er een liedje van gemaakt. De clip bestaat voor een groot deel uit het emotioneel interview met Antoine Dodson. De videoclip is wereldberoemd geworden en maar liefst 57 miljoen keer bekeken. Het is daarmee het best bekeken filmpje op YouTube van 2010.

Het originele nieuwsitem

Bed Intruder Song

Antoine Dodson is ongewild een internethype geworden. “Toen ik het voor eerst zag dacht ik, ze maken een grapje van me, ze maken me belachelijk, aldus Antoine op CBS News.

The Gregory Brothers  gebruikten de slachtoffers van aanranding voor een leuk liedje, met hitpotentie. Antoine vond het vreemd genoeg helemaal niet erg. Integendeel, hij geniet van zijn bekendheid en verdient veel geld met de downloads van ‘Bed Intruder’.  Met het eerste geld dat hij verdiende kocht hij een huis voor zijn moeder en zijn zusje, weg uit de ghetto. Hoe naïef Dodson in het interview ook was, zijn internetroem heeft hij goed weten te verzilveren. Dodson  krijgt van de Gregory Brothers als ‘mede-auteur’ de helft van de opbrengst. Antoine buit de internethype optimaal uit. Hij zingt samen met zijn fans over de aanranding, maakt filmpjes met zijn aangerande zus en loopt alle Amerikaanse talkshows af.  Alles wat ook maar iets te maken heeft met Bed Intruder: uitspraken, uiterlijk en ervaringen, weet hij om te zetten tot verkoopbare waar. Zijn nieuwsinterview wordt door fans voortdurend voorgedragen, alsof het een gedicht is. En alsof het allemaal nog niet idioot genoeg is verkoopt Antoine ook zijn uiterlijk dat hij tijdens het interview had als haloweenkostuum: rode bandana, afropruik en rol papier.

P.S. De insluiper is nooit gepakt.

Antoine Dodson in de talkshow Lopez Tonight